...::: Japan Club :::...

Najlepsze Forum O Japonii ! Najlepsze tematy , najlepsi użytkownicy :) Odkryj na nowo Kraj Kwitniącej Wiśni razem z Japan Club ! Zapraszam !!!
 
IndeksFAQSzukajRejestracjaUżytkownicyGrupyZaloguj

Share | 
 

 Przepisy na japońskie potrawy

Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Go down 
Idź do strony : 1, 2  Next
AutorWiadomość
Kanarek
Moderator
Moderator


Liczba postów : 68
Age : 26
Localisation : Okinawa
Registration date : 04/05/2007

PisanieTemat: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Maj 05, 2007 9:01 am

Tutaj wpisujcie przepisy tylko i wyłącznie na japońskie potrawy typu sushi cy sake. Jeśli kopiujecie to z jakiejś strony to napiszcie źródło tekstu, żeby nikt się potem nie przyczepił. Aha i nie wstawiajcie linków tylko sam tekst. Będzie wszystko bardziej czytelne.

No to może ja zacznę.

Wino z ryżu (To nie to samo co sake)

Przepis I:

Wino z ryżu.
Potrzebne:
400 gram ryżu
60 gram rodzynek
3,2 litra przegotowanej wody
1 kg cukru
2 szklanki cukru na karmel
2 dag drożdży piekarskich.
Cierpliwość
1.Wrzucić do butli ryż , rodzynki , zalać wodą zagotowaną (ostudzoną ) z cukrem oraz
wlać do butli drożdże zostarte z cukrem całość wymieszać oraz zatkać butle korkiem
z rurką fermentacyjną (napełnioną wodą) . Można dodatkowo uszczelnić np.: plasteliną.
Umieścić butle w jakimś ciepłym miejscu np.: koło kaloryfera.
2.Przez ok. 14-17 dni będzie fermentowało. Po zakończonej fermentacji wyżucić z mikstury
ryż oraz rodzynki. Z 2 szklanek cukru zrobić karmel ( nie spalić ! ) dodać to do reszty
"wytrzepu" zatkać rurą (nie będzie już fermentowało , może trochę ) , odstawić na ok. 10 dni aż winiaczek się ładnie sklaruje .
3. Po upływie 10 dni przecedzić przez gęste płutno , umyć butle i odstawić jeszcze
na ok. .5- 7 dni aż nabierze klarownej barwy.
4.Winiak z ryżu gotowy jest do spożycia. Jest smaczniejszy i i moocniejszy od wina owocowego

5.Pamiętać o szczególnej higienie podczas wyrobu win. Naczynia muszą być idealnie
czyste

Przepis II:

Ryż - 2,5 kg, cukier 2,5 kg, 8 litrów wody, można dodać rodzynki w ilości ok. 10 dag. Dobrze jest dokwasić kwaskiem lub sokiem z cytryny. Fermentować ok. 15 dni. Można dobarwić. Pozostawić do sklarowa
Przepis szczegółowy na 10 litrów wina o mocy ok. 15% alkoholu: zalać 5 litrami wrzącej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, dodać 50 g kwasku cytrynowego (lub sok z ok 5 cytryn) oraz ok 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Po ostygnięciu przenieść do baniaka, dodać matkę drożdżową oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dosłodzić 1kg cukru rozpuszczonym w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddzielić ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelać z powrotem do baniaka i dokończyć fermentację, uzupełniając objętość (przegotowaną wodą) cieczy do 10l.

_________________
Nazywam się Hatake Kakashi, nie zdradzę wam co lubię, a czego nie. Co do moich marzeń...W każdym razie... Mam kilka hobby.


Ostatnio zmieniony przez dnia Pon Maj 07, 2007 12:48 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 121
Age : 25
Localisation : Chicago
Registration date : 03/05/2007

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Maj 05, 2007 9:11 am

MISO RAMEN (na dwie miseczki zupy)
--------------

Skladniki na zupe:
6 l wody
2 kg surowego kurczaka (z koscmi)
1 srednia cebula
1-2 marchewki
troche wloszczyny (seler, moze byc tez kapusta pekinska)
1 lyzeczka czarnego pieprzu (w kulkach )
okolo 1 lyzki stolowej soli

Skladniki na "baze" zupy:
1 lyzka oleju do smazenia
1 lyzeczka oleju sezamowego
1-2 posiekane lub zmiazdzone zabki czosnku
1 lyzka posiekanego lub zmielonego swiezego imbiru
100 ml pasty miso
50 ml japonskiego sosu sojowego
1 lyzeczka rozpuszczonej kostki rosolowej
chili albo ostre papryczki do smaku (musi byc troszke ostrawe)
sol i pieprz

Makaron:
no oczywiscie powinien byc japonski ramen, ale jesli takiego nie ma, pasuje nawet taki polski, oby byl bardzo cienki i dlugi Mozna tez uzyc tego makaronu z zupek blyskawicznych, ale to w ostatecznej ostatecznosci

Dodatki (do smaku i przystrojenia):
wedle potrzeb i upodoban
gotowana wieprzowina pokrojona w waskie plastry
sos sojowy
mirin (slodkie sake do gotowania)
tofu
wakame
siekana zielona cebulka
pokrojone w plasty grzyby shiitake
dodatkowo spojrzcie na foto, ktore podalam na poczatku, tam znajdziecie wiecej informacji na temat przystrajania ramen

SPOSOB PRZYRZADZENIA:
---------------------------------
Ogolnie sposob przyrzadzania podzielony jest na 4 czesci, ktore robi sie wlasnie w tej kolejnosci: ZUPA, BAZA, MAKARON, PRZYSTROJENIE.

1. Zupa jest przygotowywana duzo wczesniej.
2. Zrob baze zupy, dodaj do miseczek (powinno byc na ze dwa cm na dnie)
3. Podgrzej zupe i przygotuj makaron
4. Dodaj goraca zupe do miseczek, wymieszaj z baza, dodaj makaron
5. Szybko podgrzej przystrojenie ktore tego potrzebuje i dodaj do miseczek
6. Dodaj reszte dekoracji i podawaj.


A teraz dokladniej do kazdej czesci:

Zupa:
Do duzego garnka trzeba wrzucic kurczaka, cebule, marchewki, kilka ziarenek pieprzu, kapuste pekinska (lub inne zielone warzywa). Doprowadz do wrzenia i gotuj przez okolo 2 godziny, na niezbyt duzym ogniu. Od czasu do czasu usun zbierajaca sie piane. Dodaj sol do smaku. Odcedz. Plyn mozesz przechowywac w lodowce, i uzywac nie tylko do ramen, ale ten innych japonskich zup i sosow.
Ogolnie jest to podstawa wszystkich rodzajow ramen.

Baza:
Ogrzej lyzke oleju do smazenia i lyzeczke oleju sezamowego i podsmaz na tym czosnek i imbir, na srednim ogniu (plinuj, by czosnek nie przypielk sie za mocno). Dodaj 1/2 filizanki pasty miso, 1/4 filizanki sosu sojowego, i lyzke stolowa rosolu z kostki. Dodaj do smaku papryczki albo chili, sol i pieprz. Gotuj na malym ogniu przez okolo 10 minut.

Makaron:
Ogolnie nalezy po prostu przyrzadzic go wedlug przepisu, z tym jednak, ze powinien byc troche twardy. Po ugotowaniu przeloz do sitka i przelej gotujaca sie woda (nie ta z garnka). Odsacz przez kilka minut.

Przybranie:
Przypiecz na oleju plastry gotowanej wieprzowiny, dodaj sos sojowy, mirin i tofu. Gotuj to przez kilka chwil i dodawaj bezposrednio do miseczek z zupa. Na zakonczenie wrzuc do kazdej miseczki posiekana zielona cebule, wakame albo shiitake.



Itadakimasu

_________________

...:::: JAPAN::::CLUB ::::...
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://japanclub.american-forum.net
Kari-chan=^^=
Nowicjusz
Nowicjusz


Liczba postów : 131
Age : 24
Localisation : Asahigawa xD
Registration date : 03/05/2007

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Maj 05, 2007 11:44 am

Mniam cherry Razz
Ale bym se takie zjadła....
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://www.aikouka-zaiaku.blog.onet.pl
Kanarek
Moderator
Moderator


Liczba postów : 68
Age : 26
Localisation : Okinawa
Registration date : 04/05/2007

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Pon Maj 07, 2007 12:45 pm

Kurczak po Japońsku


4 udka
7 łyżek ciemnego sosu sojowego
7 łyżek cukru(wiem,wiem że to dużo ale tak było w przepisie)
sól

1. Trzeba skarmellizować na patelni cukier, potem dodać sos. i wymieszać tak dokładnie.
2. około 30 min dusić udka w tym sosie z cukrem
3. Podawać z ryżem polanym sosem.

to chyba tyle. ja sobie z ryżu takie funiaste babeczki filiżanką zrobiłam;) przy tym smażeniu strasznie smierdzi... bleee. ten cukier przypalony tak za przeproszeniem wali. Smacznego Wink




No i najważniejsze: Sushi Maki

Najważniejszy w sushi jest ryż. Nie może być ani za suchy, ani rozgotowany. Dokładnie wypłucz szklankę ryżu, umieszczając ziarna na sicie w dużym garnku z wodą. Potrząsaj sitkiem i wymieniaj wodę, aż będzie przezroczysta. Następnie zalej ryż dużą ilością wody i pozostaw na ok. 30 min. Odsącz i ponownie zalej, tym razem odmierzoną ilością wody - sprawdzona proporcja to szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody. Jeżeli woda jest mocno chlorowana, użyj mineralnej. Przełóż ryż z wodą do garnka, przykryj i szybko doprowadź do wrzenia. Przykręć płomień i gotuj kolejne 10 min. Wyłącz ogień i zostaw ryż na 10-15 min., by dojrzał. Przez cały ten czas nie zdejmuj pokrywki! Następnie wyłóż ryż do porcelanowej lub plastikowej miski i połącz z przygotowanym wcześniej sosem (7-8 łyżek octu ryżowego, łyżka sosu sojowego i 4 łyżki cukru). Całość wymieszaj drewnianą łyżką i ostudź do temperatury pokojowej.

# Do przygotowania sushi maki potrzebujesz:

# Łosoś ok. 25 zł (cena za kg) lub inna ryba, którą lubisz, na przykład: tuńczyk, ryba maślana, albo paluszek krabowy
# Awokado ok. 4 zł (cena za sztukę) i szczypior albo inne warzywa: ogórek, rzodkiew, marchewka
# Nori - wysuszone i sprasowane wodorosty ok. 14 zł (cena za 15 płatków)
# Bambusowa mata ok. 7 zł (cena za sztukę)
# Ryż do sushi ok. 14 zł (cena za kilogram)
# Drewniana łyżka do mieszania i nakładania ryżu ok. 10 zł

Krok po kroku

1. Na bambusowej macie rozłóż nori, a następnie nałóż ryż na 2/3 jej powierzchni.

2. Na środku ryżu ułóż paski cienko pokrojonej ryby (na zdjęciu surowy łosoś).

3. Obok ryby ułóż wszystkie przygotowane dodatki (tu awokado i szczypior).

4. Następnie zacznij rolować ściśle matę, zaczynając od końca wypełnionego ryżem.

5. Rolkę odłóż na chwilę spojeniem do dołu, by wilgotne od mokrego ryżu końce nori skleiły się ze sobą.

6. Rulon pokrój na 1,5-cm kawałki. Aby ich krawędzie były równe, nóż musi być zmoczony w wodzie.

Itadakimasu



Przepis wzięty ze strony www.gazeta.pl

_________________
Nazywam się Hatake Kakashi, nie zdradzę wam co lubię, a czego nie. Co do moich marzeń...W każdym razie... Mam kilka hobby.
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Nuria
Stały Bywalec
Stały Bywalec


Liczba postów : 73
Age : 24
Localisation : Nagasaki
Registration date : 04/05/2007

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sro Maj 16, 2007 4:19 pm

A ma ktoś przepis na Oniiri?
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://arha-jinsei.blog.onet.pl
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 121
Age : 25
Localisation : Chicago
Registration date : 03/05/2007

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sro Maj 16, 2007 4:46 pm

Witam ! Nie chodzi Ci moze o Onigiri ?? Jeśli tak to proszę:

Przygotowanie: 5 minut

Gotowanie: 10 minut

Trudność: latwe


Składniki na 4 porcje

• 250 gr ryzu (najlepiej do sushi)

• kilka platow nori (sa gotowe do onigiri, ale mozna tez pociac duze)

• puszka tunczyka w oliwie

• lyzeczka octu ryzowego

• plaska lyzeczka cukru

• sol

• opcjonalnie - furikake (gotowa posypka do ryzu)

Ryz najlepiej gotowac w garnku o grubym dnie. Uzyc taka sama objetosc ryzu i wody. Przed gotowaniem ryz dokladnie wyplukac. Uzywam specjalnego japonskiego garnka, od zagotowania zmniejszam gaz na minimalny i ryz dochodzi przez 8 minut, po czym na pol minuty zwieksza sie gaz w celu odparowania nadmiaru wody. Czas nalezy dostosowac do wlasnych warunkow.

Tak ugotowanego ryzu nie odcedza sie, jest gotowy. Ryz lekko przestudzic dodac ocet ryzowy, cukier i sol do smaku

Mokrymi rekoma lepic kulki mocno ugniatajac, do srodka wsadzic lyzeczke tunczyka, zamknac, uformowac trojkaty.

Onigiri przewinac paskiem nori. Gdy dysponujemy furikake nie trzeba ryzu doprawiac, tylko wymieszac z gotowa posypka i uformowac onigiri.

_________________

...:::: JAPAN::::CLUB ::::...
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://japanclub.american-forum.net
Sandris
Początkujący
Początkujący


Liczba postów : 8
Age : 27
Localisation : Mława
Registration date : 27/06/2007

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Czw Cze 28, 2007 5:13 am

Sorki za spam ale mam małe pytanko skąd wziąść płatki nori ? bo przeszukałam wszystkie sklepy u siebie w mieście ale niegdzie nie moge ich dostać Sad czy opłaca się zamawiać je przez neta?
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Kanarek
Moderator
Moderator


Liczba postów : 68
Age : 26
Localisation : Okinawa
Registration date : 04/05/2007

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Czw Cze 28, 2007 3:11 pm

Jeśli jesteś z większego miasta, to pójdź to Tesco. Tam na pewno znajdziesz (tylko nie przeraź się ceną Very Happy) W mniejszych sklepach nie warto szukać, bo zwykle ich nie sprowadzają, no chyba, ze jest to sklep z takimi produktami. Ale w Tesco na pewno bedzie

_________________
Nazywam się Hatake Kakashi, nie zdradzę wam co lubię, a czego nie. Co do moich marzeń...W każdym razie... Mam kilka hobby.
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Eriko
Nowicjusz
Nowicjusz


Liczba postów : 102
Age : 25
Registration date : 25/07/2007

PisanieTemat: WARZYWNA TEMPURA   Czw Sie 09, 2007 5:19 pm

WARZYWNA TEMPURA

Składniki:
200g mąki pszennej
100g mąki (skrobi) kukurydzianej
lodowata woda (najlepiej gazowana)
1½ kg różnych warzyw

Przygotowanie:
Do miski wsyp obydwa rodzaje mąki, stopniowo dolewaj wodę, ciągle mieszając trzonkiem łyżki lub pałeczkami. Ciasto powinno mieć konsystencję maślanki, nie należy go miksować na jednolitą masę, dobra tempura powinna być grudkowata.
Pokrój warzywa (np.: cukinię, cebulę, bakłażana, marchewkę, paprykę, słodkie ziemniaki, fasolkę szparagową, brokuły, grzyby, świeże zioła i bok choy) na kawałki podobnej wielkości. Pokrojone warzywa maczaj w cieście, obtrząśnij z nadmiary ciasta i wrzucaj do rozgrzanego do 200 stopni oleju. Do smażenia na głębokim tłuszczu najlepiej nadaje się wok lub frytownica, ale możesz je zastąpić rondlem.
Smaż warzywa aż ciasto stanie się chrupiące i rumiane, obracaj je w trakcie, aby przyrumieniły się z każdej strony, następnie wyłóż na papierowy ręcznik żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na gorąco, zaraz po usmażeniu, (kiedy warzywa stygną to parują i ciasto wilgotnieje i nie jest chrupiące).

Zapewniam jest pyszne

www.kuchnia.tv
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
ANTAL
Początkujący
Początkujący


Liczba postów : 5
Registration date : 23/01/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Sty 24, 2009 3:53 pm

Jeśli jest ktoś z Wrocławia lub okolic, polecam sklep w "Magnolia Park" przy ul. Legnickiej (kuchnie świata). Tam można dostać nori już za około 9 zł za 10 szt. Widziałem tam też dodatki(marynowany imbir, wasabi oraz wiele innych). W TESCO nie bardzo się to opłaca (11 zł za 5 lub 8 listków).

Jest też sklep zaopatrujący Koreańczyków i Japończyków z dolnośląskich firm. Prowadzony przez Koreańczyków, znajduje się we wsi Bielany Wrocławskie (w pobliżu parkingu salonu meblowego). To niewielki sklepik, ponoć dosyc tanio tam jest. Niedługo się tam wybieram, więc będę mógł opisać swoje wrażenia (i ceny).

P.S. UWAGA! Sklep znajduje się WE WSI Bielany, nie w zagłębiu handlowym
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Otoshi
Początkujący
Początkujący


Liczba postów : 10
Registration date : 22/02/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Nie Lut 22, 2009 5:42 pm

Co prawda żadnego przepisu nie mam, jednakże już jakiś czas temu zjadłam Miso Ramen, właśnie z tego przepisu, i jestem teraz jego wielką fanką. *__*
Dodam też, że jak ktoś będzie miał w planach zrobienie Miso Ramen, niech pod żadnym pozorem nie dodaje tofu. Laughing
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
ANTAL
Początkujący
Początkujący


Liczba postów : 5
Registration date : 23/01/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Nie Mar 29, 2009 5:38 pm

Otoshi napisał:
...Dodam też, że jak ktoś będzie miał w planach zrobienie Miso Ramen, niech pod żadnym pozorem nie dodaje tofu. Laughing
Dlaczego?
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Yuka
Początkujący
Początkujący


Liczba postów : 21
Registration date : 23/02/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Cze 27, 2009 3:17 pm

nie jem mięsa ani ryb, zna ktoś jakieś przepisy na japońskie dania wegetariańskie?? Laughing
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Arisuss
Początkujący
Początkujący


Liczba postów : 4
Age : 19
Localisation : Gdańsk
Registration date : 20/08/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Czw Sie 20, 2009 2:35 pm

Daigaku-imo

1 słodki ziemniak
1 łyżeczka sezamu
2 łyżki wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka sosu sojowego
olej do głębokiego smażenia

Myjesz ziemniaka, tniesz na ćwierć nie obierając ze skóry, i na małe kawałki.Moczysz w wodzie żeby pozbyć się gorzkiego posmaku, osuszasz bardzo dokładnie (w przepisie jest żeby dać na kilka minut do mikrofali).
Powoli smażysz na głębokim oleju.
Dajesz wodę, cukier i sos sojowy do garnka i podgrzewasz mieszając, kiedy zgęstnieje zdejmujesz z ognia.
Ziemniaki usmażone dajesz do sosu, mieszasz i posypujesz sezamem.


Gyuudon

Składniki:

- 100gr wołowiny
- jedna cebula
- 100 cm3 wywaru mięsnego
- trochę zielonego groszku
- Porcja ugotowanego ryżu dla dwóch osób
- przyprawy
- dwie łyżki sosu sojowego
- dwie łyżki mirin (słodka sake)
- trochę oleju

Najpierw kroimy cebulę i wołowinę.Następnie wlewamy do garnka olej.Smażymy cebulę z wołowiną.Dodajemy do tego wywar i przyprawy.Gotujemy na średnim ogniu ok.5 minut.Następnie wykładamy wszystko na ciepły ryż.Posypujemy też zielonym groszkiem.
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Milo
Dusza Towarzystwa
Dusza Towarzystwa


Liczba postów : 172
Age : 22
Localisation : Stoczek Łukowski
Registration date : 16/06/2010

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Cze 19, 2010 5:05 pm

Szukam przepisu (w miarę łatwego, tzn. ze składnikami, które można zdobyć w zwykłym sklepie) na przekąski, desery japońskie.
Coś typu dorayaków, tylko najlepiej gdyby było to z owocami.
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://www.milo.mylog.pl
Kaze
Super Usher
Super Usher


Liczba postów : 203
Age : 24
Localisation : Gliwice
Registration date : 29/08/2010

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Czw Wrz 09, 2010 5:34 pm

1 kilograma truskawek,

4 białka jajek,

4 łyżki żelatyny,

1 szklanka cukru,

5 łyżeczek soku z cytryny

2 łyżki skórki otartej z cytryn

Sposób przygotowania:
Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, zagotuj 400 ml wody i rozpuść w niej żelatynę dodając cukier, następnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Białka ubij na sztywną pianę , dolewaj do niej rozpuszczoną żelatynę, ciągle ubijając, dodaj sok i skórkę z cytryny, wymieszaj.
Następnie płaskie naczynie posmaruj oliwą, wlej masę i powciskaj w nią truskawki, wstaw do lodówki do stężenia.
Deser wyjmij z formy i pokrój na kwadraty.
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://www.youtube.com/user/Yukatago?feature=mhee
Kaze
Super Usher
Super Usher


Liczba postów : 203
Age : 24
Localisation : Gliwice
Registration date : 29/08/2010

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Wrz 11, 2010 11:35 am

polecam również kuleczki ryżowe

Składniki
• szklanka ryżu
• woda, by zakryć ryż (około 2 szklanki)
• kostka rosołowa
• sól i pieprz
• pietruszka posiekana
• ok 100 g sera żółtego
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka tartej bułki
plus:
• bułka tarta i 1 jajko do panierki
• olej do smażenia
Krok 1.
Zagotowuję wodę na ryż (około 2 szklanki) wrzucam kostkę rosołową a jak się rozpuści to dodaję ryż. Gotuję (co jakiś czas mieszając) aż woda praktycznie cała się wygotuje, tylko nie przypalcie! ;-))

Krok 2.
Rozgotowany ryż w garnku, w którym w zasadzie nie ma już wody odstawiam do schłodzenia. W tym czasie troszkę wody, która została w garnku wchłonie się w ryż, więc ryżu w ogóle nie trzeba odcedzać.

Krok 3.
Do ostudzonego (może być lekko ciepły) ryżu dodaję posiekaną pietruszkę, sól i pieprze, mąkę i łyżkę bułki tartej. Mieszam. Masa jest dość gęsta, ale to dobrze.

Krok 4.
Ser kroję w niewielką kostkę.

Krok 5.
Formuję kulki w każdą z nich wciskam ser żółty.
Następnie kulki obtaczam w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej.

Krok 6.
Na patelnię wlewam olej, troszkę rozgrzewam i smażę partiami kulki obtaczając je w trakcie smażenia tak by były rumiane z każdej strony.
Podaję gorące.

są bardzo smaczne Very Happy
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://www.youtube.com/user/Yukatago?feature=mhee
Nagisa
V.I.P
V.I.P


Liczba postów : 726
Age : 24
Localisation : Łódź
Registration date : 25/09/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Wrz 11, 2010 12:56 pm

Lody z japońskiej herbaty macha

Składniki:
- lody śmietankowe
- zielona herbata macha (zmielona na proszek)

Wyjmij lody z zamrażalnika i odstaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, by lekko zmiękły. Dodaj zmieloną zieloną herbatę i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulki. Można podać z listkiem mięty lub melisy.

Łatwy przepis i w miarę tani (wszystko zależy od ceny herbaty Razz)
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Kaze
Super Usher
Super Usher


Liczba postów : 203
Age : 24
Localisation : Gliwice
Registration date : 29/08/2010

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Czw Sty 13, 2011 4:37 pm

to nie przepis ale Japończycy mają fajnego Kit Kat http://demotywatory.pl/2545902/Japonczycy
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://www.youtube.com/user/Yukatago?feature=mhee
Rinoa
Super Usher
Super Usher


Liczba postów : 226
Age : 23
Localisation : Lubaczów
Registration date : 06/07/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Pią Sty 14, 2011 3:29 pm

haha to jest świetne;d ja bym sobie chcia ła zjeść kasztanowe albo wino albo piwo imbirowe;d;d;d
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Kaze
Super Usher
Super Usher


Liczba postów : 203
Age : 24
Localisation : Gliwice
Registration date : 29/08/2010

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Pią Sty 14, 2011 5:57 pm

ja może bym spróbował każdego Very Happy
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora http://www.youtube.com/user/Yukatago?feature=mhee
Nagisa
V.I.P
V.I.P


Liczba postów : 726
Age : 24
Localisation : Łódź
Registration date : 25/09/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Sob Sty 15, 2011 6:40 pm

mnie bardzo intryguje ten Kitkat o smaku soli morskiej.. ;]
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
efree
V.I.P
V.I.P


Liczba postów : 1171
Registration date : 28/03/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Pon Lut 21, 2011 10:23 pm

haha... jestem ciekaw jak smakuje kasztanowy...
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Nagisa
V.I.P
V.I.P


Liczba postów : 726
Age : 24
Localisation : Łódź
Registration date : 25/09/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Wto Lut 22, 2011 12:15 am

prażone kasztany są smaczne, raz miałam przyjemność schrupać takiego Smile
Haha, to już wiem, co mi przywieziesz z Japonii Razz
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
efree
V.I.P
V.I.P


Liczba postów : 1171
Registration date : 28/03/2009

PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Wto Lut 22, 2011 12:29 pm

hmm nie no mnie nigdy nie kręciło jakoś jedzenie kasztanów więc nie wyobrażam sobie smaku
Powrót do góry Go down
Zobacz profil autora
Sponsored content




PisanieTemat: Re: Przepisy na japońskie potrawy   Today at 1:28 pm

Powrót do góry Go down
 
Przepisy na japońskie potrawy
Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat Powrót do góry 
Strona 1 z 2Idź do strony : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
...::: Japan Club :::... :: Kulinaria-
Skocz do: